Workshops

Hoe heb jij teksten leren schrijven?

Weet jij hoe je deelnemers leren?

Dialoog

Carol Dweck, Ken Robinson, Luk Dewulf, Sugata Mitra, David Cooperrider. Wat al deze mensen gemeen hebben, is dat ze opleiding niet zien als eenrichtingsverkeer: de expert die de deelnemers of leerlingen vertelt hoe ze het moeten doen. Cooperrider, Dweck en anderen vertegenwoordigen een stroming die leren zien als een dialoog.

 

De Schrijfcarrousel past in deze stroming. Als je die stroming niet kent, zou het je misschien niet eens direct opvallen. De Schrijfcarrousel is namelijk pasklaar. Je kunt meteen aan de slag. Je hoeft niet eerst een boek te lezen of een vuistdikke instructie. De uitleg past op een ansichtkaart. Als je wel weet wat de Schrijfcarrousel te maken heeft met bijvoorbeeld Appreciative inquiry, dan snap je hoe het komt dat deelnemers zich gezien en gehoord voelen, dat ze letterlijk 'dankjewel' zeggen tegen andere leden van de groep. En dan begrijp je ook hoe het komt dat de effecten van de Schrijfcarrousel-methode duurzaam zijn.

Praktisch

De Schrijfcarrousel-workshop is overigens praktisch van aard. Je ervaart de methode, je hoort hoe andere deelnemers de methode inzetten. In de Schrijfcarrousel®-workshop leer je hoe je de Schrijfcarrousel kunt gebruiken tijdens lessen en trainingen.

 

 

Als je met de Schrijfcarrousel werkt, ben je in goed gezelschap. Een greep uit instellingen die met de methode werken:  

De School voor Journalistiek te Utrecht

ICM

Het Genootschap Onze Taal

Taalgewoon

Hogeschool Utrecht

Nova College

Inholland

Theresia Lyceum Tilburg

Hogeschool van Amsterdam

Tekstnet

Hendrikx Van der Spek

Fontys Hogeschool Tilburg

NVO2

en veel docenten Nederlands, schrijftrainers en taalprofessionals...

 

Beschrijving van de workshop

Tijdens de Schrijfcarrousel-workshop komen de volgende onderwerpen aan bod:

De methode

De Schrijfcarrousel-methode bestaat uit een kaartenset die op 7 manieren ingezet kan  worden. Tijdens de workshop worden deze manieren toegelicht en ga je er één ervaren.

De achterliggende principes

Vergroten van foutentolerantie, korte feedbackcyclus, neutrale versus niet-neutrale feedback,  variatie in leerstijl, groepsdynamiek effectief inzetten, leren van fouten en leren  van kwaliteiten (Appreciative inquiry), spelen met flow, de schrijftaak automatisch opdelen in deeltaken, gamification, schrijfgedrag versus schrijfkennis, de deelnemer aanzetten tot initiatiefrijk gedrag (de Roos van Leary).

De praktijk

Wat heb jij nodig om de Schrijfcarrousel-methode direct in te kunnen zetten? Ervaringen van deelnemers en oud-deelnemers komen aan bod. Verder gaan we in op manieren waarop de methode nu wordt ingezet door schrijftrainers en in het hoger onderwijs.  

 

In-company

Deze workshop wordt in-company gegeven. Bel 035-7370236 of stuur een e-mail naar info@schoolvoorschrijftraining.nl.

 

 

 

Schrijven met de Schrijfcarrousel-kaarten