Workshops

Hoe heb jij teksten leren schrijven?

Weet jij hoe je deelnemers leren?

Dialoog

De afgelopen jaren zijn mooie resultaten behaald door een aantal mensen die op een nieuwe manier aankijken tegen training en opleiding. Carol Dweck, Ken Robinson, Luk Dewulf, Sugata Mitra, David Cooperrider. Wat al deze mensen gemeen hebben, is dat ze opleiding niet zien als eenrichtingsverkeer: de expert die de deelnemers of leerlingen vertelt hoe ze het moeten doen. Cooperrider, Dweck en anderen vertegenwoordigen een stroming die leren zien als een dialoog.

 

De Schrijfcarrousel past in deze stroming. Als je die stroming niet kent, zou het je misschien niet eens direct opvallen. De Schrijfcarrousel is namelijk pasklaar. Je kunt meteen aan de slag. Je hoeft niet eerst een boek te lezen of een vuistdikke instructie. De uitleg past op een kleine ansichtkaart. Als je wel weet wat de Schrijfcarrousel te maken heeft met bijvoorbeeld Appreciative inquiry, dan snap je hoe het komt dat deelnemers zich gezien en gehoord voelen, dat ze letterlijk 'dankjewel' zeggen tegen andere leden van de groep. En dan begrijp je ook hoe het komt dat de effecten van de Schrijfcarrousel-methode duurzaam zijn.

Praktisch

De Schrijfcarrousel-workshop is overigens praktisch van aard. Je ervaart de methode, je hoort hoe andere deelnemers de methode inzetten. In de Schrijfcarrousel®-workshop leer je hoe je de Schrijfcarrousel kunt gebruiken tijdens lessen en trainingen.

 

 

Als je met de Schrijfcarrousel werkt, ben je in goed gezelschap. Een greep uit instellingen die met de methode werken:  

De School voor Journalistiek te Utrecht

ICM

Het Genootschap Onze Taal

Taalgewoon

Hogeschool Utrecht

Nova College

Inholland

Theresia Lyceum Tilburg

Hogeschool van Amsterdam

Tekstnet

Hendrikx Van der Spek

Fontys Hogeschool Tilburg

NVO2

en veel docenten Nederlands, schrijftrainers en taalprofessionals...

 

Beschrijving van de workshop

Tijdens de Schrijfcarrousel-workshop komen de volgende onderwerpen aan bod:

De methode

De Schrijfcarrousel-methode bestaat uit een kaartenset die op 7 manieren ingezet kan  worden. Tijdens de workshop worden deze manieren toegelicht en ga je er één ervaren.

De achterliggende principes

Vergroten van foutentolerantie, korte feedbackcyclus, neutrale versus niet-neutrale feedback,  variatie in leerstijl, groepsdynamiek effectief inzetten, leren van fouten en leren  van kwaliteiten (Appreciative inquiry), spelen met flow, de schrijftaak automatisch opdelen in deeltaken, gamification, schrijfgedrag versus schrijfkennis, de deelnemer aanzetten tot initiatiefrijk gedrag (de Roos van Leary).

De praktijk

Wat heb jij nodig om de Schrijfcarrousel-methode direct in te kunnen zetten? Ervaringen van deelnemers en oud-deelnemers komen aan bod. Verder gaan we in op manieren waarop de methode nu wordt ingezet door schrijftrainers en in het hoger onderwijs.  

 

Data en locatie 

  • Donderdag 17 september 2015 in Soest 10.00 - 16.30 uur → inschrijven
  • Woensdag 21 oktober 2015 in Soest 10.00 - 16.30 uur → inschrijven
  • Dinsdag 24 november 2015 in Soest 10.00 - 16.30 uur → inschrijven

 

  • Dinsdag 23 februari 2016 in Soest 10.00 - 16.30 uur → inschrijven
  • Donderdag 21 april 2016 in Soest 10.00 - 16.30 uur → inschrijven
  • Donderdag 26 mei 2016 in Soest 10.00 - 16.30 uur → inschrijven

 

Prijs

Deze workshop vraagt uiteraard een investering. Naast een investering in tijd vragen we een bedrag van € 325,-. Dit bedrag is inclusief een bijbehorende kaartenset. Na de workshop kun je de methode direct inzetten.

 

Leden van het Genootschap Onze Taal en van Logeion krijgen 15 procent korting.

 

Deze prijzen gelden uitsluitend voor de workshops van de Schrijfcarrousel die in Soest worden gegeven. De prijzen zijn exclusief btw. 

 

Schrijf je direct in of bel 035-7370236

 

Schrijven met de Schrijfcarrousel-kaarten

 

Wat doen we met de inkomsten?

  • Een deel van de inkomsten is nodig om de kosten te betalen voor de trainingslocatie, koffie & thee, notitieblokken, naambordjes en dat soort zaken.
  • Een deel van de inkomsten gebruiken we om nieuwe leermiddelen te ontwikkelen. De Schrijfcarrousel-app, vertalingen van de Schrijfcarrousel, Het Niet te Vermijden Taalspel, het boek Tekststructuur, Verhaal zoekt einde (voor kinderen van 11 tot 14 jaar). Leermiddelen die we presenteren op congressen zoals Learning Lane, De Nieuwe Taal, het CNV-onderwijscongres. 
  • Door jou de reguliere prijs te vragen stel je ons in staat om mensen die dat echt nodig hebben, korting aan te bieden. Zo gaven we in 2013 en 2014 een Schrijfcarrousel-workshop aan medewerkers van de IMC-Weekendschool, de zondagsschool voor gemotiveerde kinderen die het moeilijk hebben. Dat deden we zonder een vergoeding te ontvangen. De kinderen komen er elke zondag om aan hun toekomst te bouwen.