Schrijftraining op het hoogste niveau

Van de Universiteit Gent tot de Hanzehogeschool Groningen: hoe komt het dat duizenden docenten Nederlands, docenten communicatieve vaardigheden en schrijftrainers een Schrijfcarrousel-kaartenset hebben?

Schrijftraining zo effectief mogelijk maken: dat is het doel van de Schrijfcarrousel-methode. Verzekeren dat iedereen zijn kwaliteiten optimaal inzet. Samen beter schrijven.

Wie hebben de Schrijfcarrousel gemaakt?

Een groep schrijftrainers, schrijvers en copywriters (da’s typisch des copywriters, het zijn gewoon reclameschrijvers die een bak geld vragen en dat maskeren met een Engelse term). Wij zijn huursoldaten. We voeren opdrachten uit. Bijvoorbeeld voor Nederlandse kranten: hoe combineer je kwalitatief hoogstaande journalistiek met internet? En we gaan te rade bij mensen die het beter weten: (hoofd)redacteuren van The New York Times, The Guardian of Vice. We werken ook voor auto-importeurs, banken, gemeenten, uitgevers, televisiemakers en noem maar op.

De Schrijfcarrousel begon met een vraag

Freerk Teunissen stelde een vraag: is het mogelijk een training te geven waarbij een novice in het vak, zeg een leerling op de middelbare school zonder schrijfervaring, zich net zo lekker voelt als een reclameschrijver, een auteur met meerdere boeken op zijn naam en een journalist? Het antwoord verraste ons. Het antwoord is ‘ja’.

De eerste versie van de Schrijfcarrousel gaven we bij de KRO/NCRV. Na afloop wilden alle deelnemers de kaartjes hebben.

We gingen testen, deden onderzoek en verbeterden de methode. We legden de lat hoger. Is het mogelijk de methode zo te ontwerpen dat we er zelf van leren als we hem inzetten? Het antwoord verraste ons: ‘ja’.

The proof of the pudding is in the eating. Met hangende pootjes togen we naar Den Haag. Naar de Raamgracht. Het kantoor van het Genootschap Onze Taal. We gaven een Schrijfcarrousel-sessie aan de redacteuren van het Genootschap. En ze waren enthousiast. We presenteerden de Schrijfcarrousel-methode op het congres van Onze Taal later dat jaar.

Presentaties voor vakgenoten

Aannames omdraaien, dat doe je met de Schrijfcarrousel. Deze schrijftrainingsmethode presenteerden we onder andere op de volgende congressen:

  • Het Genootschap Onze Taal (2011)
  • Learning Lane (2011)
  • Tekstnet (2012)
  • De Nieuwe Taal (2012)
  • NACV-expertmeeting (2015)
  • Het Schoolvak Nederlands (2015)

Inmiddels werken docenten op middelbare scholen, hogescholen en universiteiten in Nederland en Vlaanderen met de methode. De leden van de NVO2, de beroepsvereniging van trainers beoordeelden de methode gemiddeld met een 8,5. En… we gebruiken de methode zelf ook.

Welk principe verklaart de werking van de Schrijfcarrousel?

Lees het artikel dat Freerk Teunissen schreef voor Tekstblad over de Voice-of-Holland-didactiek van de Schrijfcarrousel: De kracht van draaiende stoelen.

‘Studenten zeiden ‘dankjewel’ tegen elkaar in de klas’ (Lilian Coenen, Hogeschool Utrecht)