De klassieke methode

Cursisten, studenten die dankjewel tegen elkaar zeggen: dat is een van de effecten van de klassieke methode.

Hoe het werkt? Een beleidstekst, een werkstuk, een brief voor een klant met een klacht, een recensie: alle deelnemers hebben een tekst geschreven. Je vraagt wie er 45 minuten aandacht voor zijn of haar tekst wil. Met de tekst van die deelnemer gaat de groep aan de slag. Eerst maken ze opdrachten van de Schrijfcarrousel, daarna formuleren ze in groepjes een advies voor de auteur. Uiteindelijk bepaalt de auteur welk advies hij het meest waardevol vindt.

Er zijn drie fijne kneepjes. De eerste: de auteur bepaalt zelf of hij zijn tekst ter beschikking stelt. Alleen op basis van vrijwilligheid. De tweede: maak met de auteur de afspraak dat hij aan het eind kiest welk advies hij het waardevolst vindt. De derde: vraag na afloop aan alle deelnemers wat deze sessie oplevert.

Wees voorbereid op dankbaarheid en enthousiasme.

De klassieke methode is de meest gebruikte methode van de Schrijfcarrousel.

De originele en de archetypische methode

Onontgonnen kwaliteiten van cursisten aanboren, dat doe je met de originele methode.

Hoe het werkt? Alle deelnemers hebben een tekst geschreven. Ze passen individueel Schrijfcarrousel-kaarten toe op hun eigen tekst. Daarna bespreken ze in viertallen hun bevindingen.

Meer dynamiek en interactie? Dat voeg je een twist toe aan de originele methode. Bij de archetypische methode buigt elk viertal zich over de tekst van een van de vier groepsleden.

De markt

Creëer een markt van eindredacteuren.

Alle deelnemers hebben een tekst geschreven. In tweetallen bepalen ze waarop ze teksten van andere deelnemers checken. Van werkwoordspelling tot drogredenen. Ter ondersteuning hebben deelnemers Schrijfcarrousel-kaarten. Deelnemers geven vervolgens hun tekst aan een tweetal en krijgen tekstadvies.

De authentieke methode

Wil je inzichtelijk maken op hoeveel verschillende manieren je een schrijfopdracht kunt uitvoeren en hoeveel verschillende resultaten een schrijfopdracht oplevert? Gebruik één tekst en laat alle deelnemers dezelfde opdracht op de tekst uitvoeren.

Een specifieke uitvoering van de authentieke methode is Alineavrijheid. Bij deze werkvorm maken de deelnemers inzichtelijk hoe je een tekst beter laat aansluiten bij een doelgroep.

De traditionele methode

Laat alle deelnemers voor elkaar werken. Structureer feedback. Alle deelnemers trekken blind een Schrijfcarrousel-kaart. De opdracht die daarop staat passen ze toe op de tekst van hun buurman. En dan draaien de teksten nog een keer door. En nog eens.

De conventionele methode

Hebben deelnemers (nog) niet zelf een tekst geschreven? Zet de Schrijfcarrousel-kaarten in en verbeter een tekst. Eerst maken de deelnemers individueel  opdrachtkaarten, daarna bespreken ze hun bevindingen in groepjes en tot slot presenteren ze hun advies.